30 veel voorkomende SEO-termen

Hier zijn 30 SEO-termen om je op weg te helpen bij het begrijpen van het vakgebied!

Meer dan een week geleden bijgewerkt

SEO-terminologie kan technisch worden, hieronder zijn een paar voorbeelden om context te bieden binnen het vakgebied. Aangezien er veel concepten en termen zijn binnen het vakgebied en SEO een uitgebreide en voortdurend evoluerende discipline is, is deze lijst niet volledig en komen er nieuwe termen bij naarmate de branche groeit.

1. Trefwoorden / Keywords: Woorden of zinnen die gebruikers in zoekmachines invoeren bij het zoeken naar informatie. SEO omvat het optimaliseren van website-inhoud rond relevante trefwoorden om de zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren.

2. SERP (Search Engine Results Page): De pagina die door een zoekmachine wordt weergegeven als reactie op een zoekopdracht. Het bevat een lijst van relevante websites, samen met fragmenten en aanvullende functies zoals advertenties, kennispanelen en lokale resultaten.

3. Backlink: Een link van de ene website naar de andere. Backlinks zijn belangrijk voor SEO omdat ze de geloofwaardigheid en autoriteit van een website aangeven. Kwalitatieve backlinks van betrouwbare bronnen kunnen een positieve invloed hebben op de zoekmachine-rankings.

4. On-page optimalisatie: Het proces van het optimaliseren van afzonderlijke webpagina's om hun zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren. Dit omvat het optimaliseren van metatags, koppen, inhoud, URL's en andere on-page-elementen.

5. Off-page optimalisatie: SEO-activiteiten die buiten de website zelf plaatsvinden. Dit omvat het opbouwen van backlinks, social media marketing, influencer-outreach en andere strategieën om de autoriteit en reputatie van een website te vergroten.

6. Metatags: HTML-tags die informatie verstrekken over een webpagina aan zoekmachines. De twee meest voorkomende metatags zijn de metatitel (title-tag) en de metabeschrijving, die verschijnen in zoekresultaten.

7. Crawlen: Het proces waarbij zoekmachines webpagina's ontdekken en indexeren. Zoekmachinebots (crawlers of spiders) navigeren door links op websites en volgen ze om nieuwe inhoud te vinden en te indexeren.

8. Indexeren: Na het crawlen slaan zoekmachines de gevonden informatie op en organiseren deze in een database die bekend staat als een index. Geïndexeerde pagina's worden vervolgens overwogen voor opname in zoekresultaten.

9. Page rank: Een algoritme ontwikkeld door medeoprichter van Google, Larry Page, dat een numerieke waarde toekent aan webpagina's op basis van de hoeveelheid en kwaliteit van inkomende links. PageRank is een van de vele factoren die Google gebruikt om zoekranglijsten te bepalen.

10. Alt-tekst: Een korte beschrijving van een afbeelding in HTML-code. Alt-tekst wordt gebruikt om context te bieden aan zoekmachines en toegankelijkheid voor visueel gehandicapte gebruikers. Het optimaliseren van alt-tekst kan helpen bij het verbeteren van de zoekranglijsten voor afbeeldingen.

11. Anker-tekst: De klikbare tekst binnen een hyperlink. Anker-tekst biedt context aan zowel gebruikers als zoekmachines over de inhoud van de gekoppelde pagina. Het optimaliseren van anker-tekst helpt zoekmachines de relevantie van de gekoppelde pagina te begrijpen.

12. Organisch verkeer: Het verkeer dat wordt gegenereerd door zoekmachinegebruikers die klikken op niet-betaalde (organische) zoekresultaten. Het omvat geen verkeer van betaalde advertentiecampagnes.

13. Long-tail trefwoorden: Specifieke en vaak langere trefwoordfrases die zich richten op een nichepubliek. Ze hebben meestal een lager zoekvolume maar een hogere intentie, waardoor ze waardevol zijn voor het richten op specifieke gebruikersbehoeften.

14. Lokale SEO: De praktijk van het optimaliseren van een website om de zichtbaarheid in lokale zoekresultaten te verbeteren. Het omvat het richten op locatiespecifieke trefwoorden, het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf vermeldingen en het genereren van lokale vermeldingen.

15. Domeinautoriteit: Een metriek ontwikkeld door Moz die de waarschijnlijkheid voorspelt dat een website hoog scoort in zoekmachine-resultaten. Het is gebaseerd op factoren zoals de backlink-profiel, kwaliteit van de inhoud en algehele autoriteit van de website.

16. Featured snippets: Speciale elementen die worden weergegeven op een zoekmachine-resultatenpagina naast traditionele organische vermeldingen. Voorbeelden hiervan zijn uitgelichte fragmenten, "Mensen vragen ook", carrousels met afbeeldingen en lokale packs.

17. Bouncepercentage: Het percentage websitebezoekers dat een pagina verlaat zonder ermee te communiceren of andere pagina's te bezoeken. Een hoog bouncepercentage kan erop wijzen dat de pagina niet voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker of irrelevant is.

18. Kanonieke URL: Een voorkeursversie van een webpagina die zoekmachines als de autoritatieve bron moeten beschouwen. Kanonieke URL's worden gebruikt om problemen met dubbele inhoud te voorkomen en rangschikkingsignalen samen te voegen.

19. Interne links: De praktijk van het koppelen van de ene pagina van een website aan een andere pagina binnen hetzelfde domein. Interne koppelingen helpen zoekmachines bij het ontdekken en navigeren van website-inhoud terwijl ze hiërarchie en relevantie vaststellen.

20. Schema markup: Een gestructureerde gegevensmarkeringstaal die aanvullende informatie over de inhoud van een webpagina aan zoekmachines levert. Schema-markering helpt zoekmachines de context van de inhoud te begrijpen, wat leidt tot verbeterde zoekresultaten en rijke fragmenten.

21. Robots.txt: Een tekstbestand dat op de server van een website wordt geplaatst om zoekmachinecrawlers instructies te geven over welke pagina's of mappen moeten worden gecrawld of uitgesloten van het crawlen. Het helpt bij het controleren van de inhoud die zoekmachines kunnen openen en indexeren.

22. Snelheid van de website: De tijd die nodig is om een webpagina volledig te laden. De snelheid van de website is een belangrijke rangschikkingsfactor, omdat sneller ladende pagina's zorgen voor een betere gebruikerservaring en de voorkeur hebben van zoekmachines.

23. Trefwoorddichtheid: Het percentage keren dat een trefwoord of zin voorkomt in een stuk inhoud in vergelijking met het totale aantal woorden. Het is belangrijk om een evenwichtige trefwoorddichtheid te handhaven om trefwoordspam te vermijden, wat de rangschikking kan schaden.

24. Conversiepercentage: Het percentage websitebezoekers dat een gewenste actie voltooit, zoals een aankoop doen, een formulier invullen of zich abonneren op een nieuwsbrief. Het optimaliseren van conversiepercentages is cruciaal voor het maximaliseren van de effectiviteit van SEO-inspanningen.

25. CTR (Click-Through Rate): De verhouding van gebruikers die klikken op een specifiek zoekresultaat of advertentie ten opzichte van het totale aantal vertoningen. Een hogere CTR geeft aan dat de vermelding overtuigend en relevant is voor de zoekintentie van gebruikers.

26. 301 omleiding: Een permanente omleiding van de ene URL naar een andere. Het informeert zoekmachines dat de gevraagde URL permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie en helpt bij het behouden van rangschikkingen en verkeer van de oude URL.

27. Mobiele optimalisatie: Het proces van ervoor zorgen dat een website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en een naadloze gebruikerservaring biedt op smartphones en tablets. Mobiele optimalisatie is cruciaal, omdat mobielvriendelijke websites de voorkeur hebben van zoekmachines.

28. Sitemap: Een bestand dat alle URL's van een website vermeldt, waardoor zoekmachines de structuur kunnen begrijpen en de inhoud efficiënter kunnen navigeren. Sitemaps vergemakkelijken het crawlen en indexeren van pagina's.

29. Trefwoordonderzoekstools: Tools die helpen bij het vinden van relevante trefwoorden voor SEO. Voorbeelden hiervan zijn Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs en Moz Keyword Explorer. Deze tools bieden gegevens over zoekvolume, concurrentie en gerelateerde trefwoorden.

30. Analyse: Tools zoals Google Analytics die websiteverkeer, gebruikersgedrag en conversies volgen en analyseren. Analysegegevens helpen bij het meten van de effectiviteit van SEO-inspanningen en het identificeren van verbeterpunten.